Repair and Remake 2024: Jorden og menneskets sundhed hænger sammen
Denne tekst med tilhørende billeder blev lavet for Kolding Food2030. Det var den første ‘rigtige’ workshop, første event, afholdt her på stedet.
Tak til SDU FoodLab og alle dem der kom! To fantastiske dage med fine resultater.
I forbindelse med Nicolai Kulturs Repair and Remake 2024 festival organiserede SDU FoodLab i samarbejde med Jordkontakt og Cultiwilding Living Lab en stand, hvor sammenhængen mellem muldjordens, individets, samfundets og planetens sundhed var det overordnede tema. Festivalen finder sted hvert år i Nicolai Kulturs fine gård i Koldings centrum. I år var det den 10 maj.
Hanne Gundersen, som er en af pionererne i den regenerative jordbrugsbevægelse, og som driver konsulentfirmaet Jordkontakt, havde mikroskopet med og levendegjorde mikrolivet i muldjorden med forklaringer om, hvordan det hele hænger sammen. Hannes tilgang til jordforbedring er en skøn syntese af mange skoler og koncepter, som hun uden videre – og uden dogmatiske forestillinger eller fremstillinger – hopper frit rundt i mellem. Prominent i Hannes værktøjskasse – og så sandelig oppe i tiden – er Elaine Inghams ‘SoilFoodWeb‘, som er forklaret på almindelig dansk her af fritidshavenørden Sorte Negle. Der er så meget at lære. Desuden delte Hanne ud af sin egen special-lavede, højkvalitets kompost, som man kan lave ekstrakt af, samt prøver af Terra Biosa, som er et:
“…organisk jordforbedringsmiddel med mikroorganismer til omsætning af organisk materiale og forbedret vækstmiljø for afgrøder. Terra Biosa er baseret på en blanding af økologiske urter, mælkesyrebakterier og andre naturligt forekommende mikroorganismer.
Terra Biosa øger antallet af mikroorganismer i jorden og dermed omsætningen af organisk materiale samt frigivelsen af næringsstoffer. Ingredienserne i Terra Biosa medvirker til en øget mikrobiel diversitet og biologisk aktivitet i jorden, forbedret næringstilførsel samt bedre jordstruktur og rodvækst…”.
Ved siden af Jordkontakt stod Danielle, Nina og Martin fra SDU FoodLab og tegnede og fortalte om fermentering af alle mulige slags, fra alle mulige (tværfaglige) vinkler, og gav smagsprøver og gratis kulturer til at tage med hjem. Der blev delt ud af viden om og startere/mødre til vandkefir, mælkekefir, kombucha, rejuvelac, ginger bug (ginger ale), glutenfri surdej og der var en fermenteret chilisovs med ingefær, gurkemeje og andet godt som smagsprøve.
Og der var selvfølgelig også en hel del snak om fødevaresystemer, landbrug og landskaber, som bl.a. blev startet af disse spørgsmål, som FoodReformers her så fint har gjort til – kan man sige – stof til eftertanke:
Der var naturligvis også mange andre interessante stande på Repair and Remake 2024 og vi håber vi ses til næste år!
Den følgende dag var der arrangeret en kompostworkshop i Cultiwildings ‘levende laboratorie‘ på det gamle savværk i Egholt, hvor en permakultur skovhave langsomt gror frem. Her gav Hanne et detaljeret foredrag om jordens sammensætning og gav dybere indblik i hvordan planter finder næring i komplekse alliancer med især svampelivet i muldjorden, men også med systematisk, videnskabelig reference til alle de andre aktører i den mikrobiske dimension.
Medvirkende til et godt forløb var bl.a. Dikte fra SDUs spændende projekt om ‘Regenerative jordbrugsmetoder og økodannelse i danske haver‘, Danutha fra Folkets Have i Løgumkloster og Line fra Nordic Hemp.
Snakken gik om at fortsætte processen, kigge nærmere på de to kompostbunker over tid, bygge flere, lære mere af hinanden, og udvikle et digitalt kompost-datasæt ved brug af sensorer i bunkerne. Man kunne fx. måle gasser (kul- og kvælstof og deres balance), temperatur, fugtighed, ph-værdi, og hvad man ellers kom tænke sig frem til ved at angribe det videnskabeligt, og bruge data til at fremme viden om kompostering på forskellige og farverige måder. Animation af temperatur-udviklingen eller måske et stykke musik.
I bredeste forstand på både et abstrakt plan — men egentlig også ret konkret — så var budskabet i både standene til ‘Repair and Remake 2024’ og kompostworkshoppen hos Cultiwilding, at livets opretholdelse, på den lange bane – for så vidt angår menneskets fremtid, eller ej – kræver deltagelse og samarbejde: vi skal aktivt deltage i regenerative processer. Det vil sige, at vi skal indgå i kreative alliancer med andre kulturer, som findes i jordens mikro-økologiske system, eller tarmfloraens komposition, idet det er her, vi finder livets fundament. Vi lever ikke alene, men i samspil med alle de andre livsformer. I livet komplekse web er vi alle forbundne og vi skal hele tiden væve for at holde det ved lige.
Det var en dejlig dag med solskin, latter, og børn der legede med smil på læben, samt en masse vidensdeling. Der er så meget mere at sige om dette tema, men tiden er knap. Således forlader jeg dig nu, kære læser, med denne lille tekst fra Gemini som afskedsgave:
Den menneskelige krops celler: En komposition af “vores egne” og mikroskopiske symbionter
Den menneskelige krop er et fascinerende mikrokosmos af celler, der arbejder i harmoni for at opretholde liv og funktion. Men vi er ikke alene i dette mikrokosmos – vi deler vores kroppe med et utal af mikroskopiske symbionter, der udgør en betydelig del af vores cellulære sammensætning.
“Vores egne” celler:
- Antal: Den nøjagtige mængde er ukendt, men estimater tyder på omkring 37,2 billioner celler hos en voksen.
- Typer: Over 200 forskellige celletyper, hver med unikke funktioner, der spænder fra strukturel støtte (knogleceller) til ilttransport (røde blodlegemer) og informationsbehandling (neuroner).
- Genetisk identitet: Alle “vores egne” celler stammer fra den oprindelige befrugtningscelle og deler derfor det samme genom.
Mikroskopiske symbionter:
- Antal: Omkring 100 billioner, hvilket langt overstiger antallet af “vores egne” celler.
- Typer: En bred vifte af mikroorganismer, herunder bakterier, arker, svampe og vira.
- Genetisk diversitet: En enorm variation af genetisk information, der supplerer vores eget genom og giver os adgang til nye funktioner og evner.
Samspil mellem “vores egne” celler og symbionter:
- Symbiose: Et komplekst og gensidigt fordelagtigt forhold. Mikrobiomet hjælper med fordøjelse, immunforsvar, vitaminproduktion og beskyttelse mod patogener. Vi giver til gengæld et beskyttende miljø og næringsstoffer.
- Sygdom: I visse tilfælde kan symbionter forårsage sygdomme, men dette er sjældent og sker typisk ved en ubalance i samspillet.
Konklusion:
Den menneskelige krop er et fascinerende samfund af celler, både “vores egne” og mikroskopiske symbionter. Dette samspil er afgørende for vores sundhed og velvære, og fremtidig forskning vil fortsat afsløre nye lag af kompleksitet i dette mikrokosmos.