Besøgte i dag Urtegartneriet i Kragelund nær Silkeborg, som drives af Kirsten og Erik. Et dejligt sted, hvor de har været i 30 år, og med alt for mange planter til at man kan bære det. Ville så gerne have haft to af hver af og mange flere poser frø end dem vi slæbte afsted med. De har lægeurter, krydderurter, grønsager, blomster osv.

Månen er fuld om et par dage og nu er tiden kommet til at vi skal i gang med sætte vores præg på stedet her. Selvom vi stadig observerer og reflekterer, skal vi også lidt i gang. Bare lidt.

Her er nogle foto indtryk for fra besøget hos Urtegartneriet i Kragelund, som virkelig kan anbefales. Der bliver nørdet og dyrket og udvalget er skide godt! De ved hvad de laver og hvad de snakker om.



Har du brug for lægeplanter, krydderurter, grønsager og inspiration til at komme i gang med din egen plantenørderi, så er Urtegartneriet i Kragelund helt sikkert et besøg værd. En dejlig vibration, hjemmelavet jord (med hestebønner) og viden krydret med finurlige anekdoter og fuglesang, Foråret er skudt i gang og vi fik både planter og frø med hjem, samt et par sække med såjord. Bl.a. en fin lille ‘Foder kulsukker‘ til Symphytum samlingen:

“…Foderkulsukker (Symphytum x uplandicum), ofte skrevet foder-kulsukker, er en 40-100 cm høj urt, der i Danmark vokser ved vejkanter nær bebyggelse. Planten er en krydsning mellem lægekulsukker og ru kulsukker og kendes f.eks. på at stænglen har en kort vinge under bladene. Rødderne er sorte (som kul), men sødtsmagende – deraf navnet. Planten har været dyrket som svinefoder…”.


Kulsukker har fascineret mig i mange år. I sommeren 2000 tog jeg Permaculture Design Course på Isle of Man med Rod Everett og Mill Millichap og vi besøgte en dag en af øens hekse, som kiggede intenst og analyserende på mig. Så sagde hun, “You must have this comfrey” og gravede en kulsukker op af sin have. Måske hun så at jeg tit kommer til skade, som min mor altid sagde, Gale katte får revet skind. Knitbone, den strikker knogler sammen, som et gammelt engelsk mundheld elegant beskriver planten med de mange gode egenskaber.

Den har rejst med mig lige siden og fået børn her, der og allevegne. Nu er den landet her i Egholt. Således er Symphytum min tæt allierede plante, som forbinder mine interesser i permakultur, medicin og magi, samtidig med at den efter to årtiers samliv er en integreret del af min historie. Det var derfor ikke helt tilfældigt at vi på forårsjævndøgn for et par uger siden markerede vores indtog her på gården ved at grave min gode, gamle ven ned i mulden.

Så er der vist ikke mere at sige om det, udover at vi nu er klar til at dyrke foder kulsukker i den helt store stil – til medicin og foder, selvfølgelig, men også til at lave biogødning. Der er meget at se frem til og dette er kun en spæd begyndelse.

Til sidst lidt info fra Urtegartneriet i Kragelund / Buskhedevej 43, Kragelund, 8600 Silkeborg:

Planteskolens åbningstider:
Torsdag og fredag 10-17
Lørdage, søndage og helligdage 11-16
Mandag, tirsdag og onsdag lukket.
Planteskolen er lukket november, december, januar og februar.
Postordresalg året rundt af frø og bøger. Planter fra forår til efterår.

Frø: 100% økologiske, en del desuden biodynamiske.
Kun frøfaste (open pollinated). Ingen F1 eller CMS-hybrider.
Mange er gamle sorter. Andre er gamle sorter der er videreforædlet ved klassisk forædling.
Krydderurter, Lægeplanter, Blomster, Grønsager & Grøngødning
Vilde planter, Farveplanter, Snapseplanter, Bi og insektplanter.
Planter: 100% økologiske og biodynamiske.
Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier, Stueplanter, Snapseplanter,
Vilde Planter, Bi og Insektplanter, Farveplanter.
Læggekartofler, sætteløg og sættehvidløg.
Pottemuld, gødning og såjord kan købes i planteskolen.

Til allersidst, en lille tur ind i Urtegartneriets skov: